Store finder
ORGANİK GIDA NEDİR? MUTLAKA BİLMENİZ GEREKENLER

Son 20 yılda popülerliği giderek artan ve yaygınlaşan Organik ürünler gerçekten daha sağlıklı mı? Masrafa değer mi? Etiketlerin ne anlama geldiğini ve paranızın karşılığını en çok hangi yiyeceklerin verdiğini bu yazımızda ayrıntıları ile açıklamaya çalışacağız.

 

Organik Ne Anlama Geliyor, Organik Gıda Nedir?

“Organik” terimi, yiyeceklerin nasıl üretildiği ve üretim sürecini ifade eder. Yönetmelikler ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, genel olarak organik mahsuller sentetik herbisitler, böcek ilaçları ve gübreler veya biyomühendislik genleri (GDO’lar), yapay gıda katkı maddeleri içermeden üretilmesi gerekir. Buna yapay tatlandırıcılar, koruyucular, renklendirici, tatlandırıcılar ve monosodyum glutamat (MSG) dahildir.

Et, yumurta ve süt ürünleri için yetiştirilen organik hayvanlar, doğal davranışlarına (örneğin meralarda otlatma) uygun yaşam koşullarında yetiştirilmeli ve organik yem ve yemle beslenmelidir. Bunlara antibiyotik, büyüme hormonu veya herhangi bir hayvansal yan ürün verilemez.

 

Organik Olan Organik Olmayan
Doğal gübre (gübre, kompost) ile yetiştirilir. Sentetik veya kimyasal gübre ile yetiştirilir.
Yabani otlar doğal olarak (ekin rotasyonu, elle otlama, malçlama ve toprak işleme) veya organik onaylı herbisitlerle kontrol edilir. Yabani otlar, kimyasal herbisitlerle kontrol edilir.
 
Zararlı böcekler, doğal yöntemler (kuşlar, böcekler, tuzaklar) ve doğal yoldan elde edilen pestisitler kullanılarak kontrol edilir. Zararlılar, sentetik böcek ilaçları ile kontrol edilir
Hayvancılığa tamamen organik, hormonsuz ve GDO’suz yem verilir. Hayvanlara daha hızlı büyüme için büyüme hormonlarının yanı sıra organik olmayan GDO’lu yem verilir.
Temiz barınak, dönüşümlü otlatma, sağlıklı beslenme gibi doğal yöntemlerle hastalık önlenir. Çiftlik hayvanları hastalıklarını önlemek için antibiyotikler ve ilaçlar kullanılır.
Hayvanların dışarıya erişimi olmalıdır. Hayvanların dış mekana erişimi olabilir veya olmayabilir.

Organik gıdalar, yalnızca doğal maddeler kullanan çiftçilik uygulamalarıyla üretilir. Bu, tüm yapay kimyasallardan, hormonlardan, antibiyotiklerden veya genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO’lar), kimyasal katkı maddelerinden kaçınmak anlamına gelir.

En çok satın alınan organik yiyecekler meyveler, sebzeler, tahıllar , süt ürünleri ve ettir. Günümüzde gazlı içecekler, kurabiyeler ve kahvaltılık gevrekler gibi birçok işlenmiş üründe de mevcuttur.

 

Organik Gıdanın Faydaları

Yemeğinizin, yada yediklerinizin nasıl yetiştirildiği çevreniz kadar zihinsel ve duygusal sağlığınız üzerinde de büyük bir etkiye sahip olabilmektedir. Organik yiyecekler, geleneksel olarak yetiştirilen emsallerine göre genellikle antioksidanlar gibi daha yararlı besinlere sahiptir ve yiyeceklere, kimyasallara veya koruyucu maddelere alerjisi olan kişiler, yalnızca organik yiyecekler yediklerinde semptomlarının azaldığını veya kaybolduğunu görebilirler.

Organik ürünler daha az böcek ilacı içerir. Sentetik mantar öldürücüler, herbisitler ve böcek öldürücüler gibi kimyasallar , konvansiyonel tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır ve bunların artıkları yediğimiz yiyeceklerin üzerinde (ve içinde) kalır.

Organik yiyecekler genellikle daha tazedir çünkü daha uzun süre dayanmasını sağlayan koruyucular içermez. Organik ürünler bazen (ama her zaman değil, bu yüzden nereden geldiğine dikkat edin) satıldığı yere daha yakın küçük çiftliklerde üretilir.

Organik tarım, çevre için daha iyi olma eğilimindedir. Organik tarım uygulamaları kirliliği azaltmaktadır, suyu koruyup, toprak erozyonunu azaltır, toprak verimliliğini arttırır ve daha az enerji kullanır. Sentetik pestisitler olmadan çiftçilik işletmek ve çiftçilik yapmak, yakındaki kuşlar ve hayvanlar için olduğu kadar çiftliklere yakın yaşayan insanlar için de daha iyidir.

Organik olarak yetiştirilen hayvanlara antibiyotik, büyüme hormonu verilmez veya hayvan yan ürünleri verilmez. Çiftlik hayvanlarının yan ürünler ile beslemek deli dana hastalığı (BSE) riskini artırır ve antibiyotik kullanımı antibiyotiğe dirençli bakteri türleri oluşturabilir. Organik olarak yetiştirilmiş hayvanlara, sağlıklı kalmalarına yardımcı olan, etrafta dolaşmaları ve dış mekanlara erişmeleri için daha fazla alan verilir.

Organik et ve süt, belirli besinler bakımından daha zengin olabilir. 2016 yılında Avrupa yapılan çalışmasının sonuçları, omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere belirli besin seviyelerinin organik et ve sütte geleneksel olarak yükseltilmiş versiyonlara göre yüzde 50’ye kadar daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Organik yiyecekler GDO içermez. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lar) veya genetiği değiştirilmiş (GE) gıdalar, DNA’sı doğada veya geleneksel melezlemede oluşamayacak şekillerde değiştirilmiş bitkilerdir, en yaygın olarak pestisitlere dirençli olmak veya bir böcek ilacına ihtiyaç duymamak için.

Organik olarak yetiştirilen mahsuller daha az nitrat ve daha fazla belirli vitamin, mineral ve antioksidan içermektedir. Organik süt ürünleri ve ette daha fazla omega-3 yağ asidi bulunabilir..

 

Organik, böcek ilacı içermeyen anlamına mı geliyor?

Yukarıda bahsedildiği gibi, organik yemenin temel faydalarından biri daha düşük pestisit seviyesidir. Ancak, yaygın inanışa rağmen, organik çiftlikler böcek ilacı kullanıyor. Aradaki fark, geleneksel ticari çiftliklerde kullanılan sentetik böcek ilaçları yerine yalnızca doğal olarak elde edilen böcek ilaçları kullanmalarıdır. Doğal pestisitlerin daha az toksik olduğuna inanılmaktadır, ancak bazılarının sağlık riskleri olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, organik yemek yerken zararlı böcek ilaçlarına maruz kalma oranınız muhtemelen çok daha düşük olacaktır.

 

Pestisitlerin olası riskleri nelerdir?

Çoğumuz, yıllarca maruz kaldığımız için vücudumuzda biriken pestisit maruziyeti birikimine sahibiz. Tıbbi olarak bilindiği şekliyle bu kimyasal “vücut yükü”, baş ağrısı, doğum kusurları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir ve zayıflamış bağışıklık sistemleri üzerinde ek yük oluşturabilir. Bazı araştırmalar, düşük dozlarda bile pestisit kullanımının lösemi, lenfoma, beyin tümörleri, meme kanseri ve prostat kanseri gibi belirli kanserlerin riskini artırabileceğini göstermiştir . Çocuklar ve fetüsler pestisit maruziyetine karşı en savunmasızdır çünkü bağışıklık sistemleri, vücutları ve beyinleri hala gelişmektedir. Erken yaşta maruz kalma, gelişimsel gecikmelere, davranış bozukluklarına, otizme, bağışıklık sistemi hasarına ve motor işlev bozukluğuna neden olabilir. Hamile kadınlar zaten organlarına eklenen stres pestisitleri nedeniyle daha savunmasızdır . Ayrıca, pestisitler anne sütüyle olduğu kadar anne sütü yoluyla da anneden çocuğa geçebilir. Pestisitlerin yaygın kullanımı, yalnızca 2,4-Diklorofenoksiasetik asit (Agent Orange’da önemli bir bileşen) gibi son derece toksik zehirlerle öldürülebilen “süper yabani otlar” ve “süper böcekler ” in ortaya çıkmasına neden olmuştur .

Yıkamak ve soymak böcek ilaçlarından arındırır mı? Taze mahsulün durulanması pestisitleri azaltır ancak ortadan kaldırmaz. Soymak bazen yardımcı olur, ancak değerli besinler genellikle kabuk ile birlikte boşa gider. En iyi yaklaşım: çeşitli yöntemler uygulayın uygulayın, tüm ürünleri iyice yıkayın gerekirse sirke ile yıkamayı deneyin ve fırçalayın ve mümkün olduğunda organik satın alın.
 

Organik alışveriş yaparken paranızın karşılığını en iyi şekilde alırsınız

Organik yiyecekler genellikle konvansiyonel olarak yetiştirilen yiyeceklerden biraz daha pahalıdır. Ancak bazı öncelikler belirlerseniz, organik yiyecek satın almak ve yiyecek bütçeniz dahilinde kalmak mümkün olabilir.

Çiftçiler sentetik böcek ilacı, kimyasal gübre veya ilaç kullanmadıkları için organik gıda daha fazla emek gerektirir. Organik sertifikasyon pahalıdır ve hayvanlar için organik yem iki kat daha pahalı olabilir. Organik çiftlikler geleneksel çiftliklerden daha küçük olma eğilimindedir, bu da sabit maliyetlerin ve genel masrafların devlet sübvansiyonları olmadan daha küçük ürün hacimlerine dağıtılması gerektiği anlamına gelir.